header-afbeelding
Nieuws

Zorgverleners aan de slag met persoonlijk leiderschap

29 januari 2018

Waar draait het nou echt om in zorg en welzijn? En hoe kan ík daar een bijdrage aan leveren? Een groep bevlogen zorgverleners ging aan de slag en kwam tot een praktische vertaling onder begeleiding van ZorgImpuls.

Aanleiding was de Zomercarrousel 2017 van ZorgImpuls, waar professionals zich mee lieten nemen in het gedachtegoed van Wouter Hart. Volgens Hart, auteur van het boek Verdraaide organisaties, houden we ons vaak vast aan regels en systemen om het werk beheersbaar te maken. Regels en systemen zijn nuttig, maar door te veel focus daarop verliezen we de bedoeling uit het oog. Komt u dat bekend voor? Velen plaatsen vraagtekens wanneer regels en systemen in toenemende mate bepalen hoe de zorg georganiseerd wordt en wat goede zorg is. In de huidige ontwikkelingen rondom positieve gezondheid en eigen regie is juist meer maatwerk nodig. Een omgekeerde denkrichting is dus nodig, waarin systemen weer ondersteunend worden aan de zorgverlening.

Opladen en aan de slag

Een groep zorgverleners raakte geïnspireerd en worstelde met de vraag hoe zij vanuit hun eigen rol hiermee aan de slag konden gaan. ZorgImpuls nodigde hen daarom uit voor een oplaadbijeenkomst op donderdagavond 18 januari. Het doel was om samen te reflecteren en starten met het waarmaken van eigen plannen en het delen van ervaringen. In een korte werkvorm van twee uur zijn bijzonder mooie resultaten bereikt. Enkele positieve geluiden: “Knap hoe ik tot iets gekomen ben in zo’n compact programma”, “Ik ben aan het denken gezet”, “Nu kan ik echt aan de slag”, “Fijn zo’n praktisch vervolg”.

U maakt het verschil

Stel u heeft een droom of ambitie en loopt bij het waarmaken ervan tegen eisen ‘van buiten’ aan. Daardoor wacht u misschien tot de oplossing van buiten komt, wat heel frustrerend kan zijn. Toch kunt u vanuit uw eigen positie vaak meer doen dan u denkt. Juist door weer aan te sluiten bij uw bedoeling. Door uzelf de juiste vragen te (laten) stellen en een persoonlijk plan te trekken. Dat plan hoeft niet heel groot zijn, maar kan ook uit heel kleine stapjes bestaan. U gaat iets veranderen zodat u meer plezier uit uw werk haalt en tegelijkertijd bent u een katalysator voor de wenselijke en noodzakelijke veranderingen in de zorg. Dat is waar de oplaadbijeenkomst over ging.

Wilt u ook ‘opgeladen’ worden?

Voor ZorgImpuls was deze oplaadbijeenkomst een proef waarvoor we een korte werkvorm hebben ontwikkeld. We hebben gemerkt dat het opladen van persoonlijk leiderschap ‘vanuit de bedoeling’ extra waarde oplevert, indien de groep professionals divers is samen gesteld. Het met elkaar werken aan de (eigen) goede bedoelingen levert mooie gesprekken op en draagt bij aan verbinding over disciplines en domeinen heen. Wij geloven in de kracht van samenwerking. U ook?

  

Meer weten? Neem contact op met Monique Smit-Hannôt