header-afbeelding

Start pilot eerstelijnsverblijf Lansingerland

22 februari 2018

Op 1 februari 2018 is een pilot met eerstelijnsverblijfbedden gestart in Lansingerland. Huisartsen in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek hebben samenwerkingsafspraken gemaakt met Huize Sint Petrus (Laurens) om in te spelen op de zorgvraag van oudere patiënten.

Verkenning

Aanleiding hiervoor was een verkenning naar de behoefte aan het eerstelijnsverblijf (ELV) in Lansingerland. In mei 2017 organiseerde ZorgImpuls een verkennende bijeenkomst, waar huisartsen aangaven moeite te hebben met het regelen van kortdurend verblijf in de gemeente. Dit leidde tot onnodige en ongewenste verplaatsing van patiënten. Ook kon de eigen huisarts de zorg niet leveren, omdat patiënten vanuit Lansingerland ook werden geplaatst op bedden in andere regio’s met te lange reistijden als gevolg.

Samenwerkingsafspraken

In overleg met Laurens is gekeken naar de mogelijkheden om een pilot te starten met twee bedden voor ELV laag complex om aan de behoefte van de huisartsen in Lansingerland te voldoen. Huize Sint Petrus werd daarbij als geschikte locatie benoemd. Over de instroom, opname en doorstroom na opname in het ELV hebben de huisartsen en Laurens de afgelopen maanden samenwerkingsafspraken gemaakt.

Ook spraken zij af dat de huisarts verantwoordelijk blijft voor de medische zorg gedurende de opname. De pilot loopt minimaal een half jaar en tijdens de pilot wordt gemonitord op een aantal succesfactoren zoals bedbezetting, passende zorg en klanttevredenheid.

Ook aan de slag met het ELV?

ZorgImpuls heeft de betrokkenen ondersteund bij het maken van samenwerkingsafspraken vanuit de rol van procesbegeleider. Indien u meer informatie wilt over de aanpak in Lansingerland of ook tot samenwerkingsafspraken wilt komen rondom het ELV in de regio, horen wij dat graag.

Meer weten? Neem contact op met Annelies de Vries of Astrid de Boer

Blijf op de hoogte!


of bekijk de meest recente nieuwsbrief
ZorgImpuls

krachtige partner voor regionale en wijkgerichte zorg

Schiedamsedijk 41a 3011 ED  ROTTERDAM KvK nummer: 24354313

010 - 24 10 222