header-afbeelding

Samen de zorg voor kwetsbare ouderen verbeteren

9 juli 2018

Een bestuurlijke coalitie van zorgaanbieders, gemeente, zorgverzekeraar en zorgkantoor moet de zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen versterken. Het programma ‘Samen voor kwetsbare ouderen 010’ is erop gericht de overdrachtsmomenten in die keten vloeiender te laten verlopen.

Als basis voor structurele verbetering voerde ZorgImpuls eind 2017 in opdracht van ConForte en de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ) een analyse uit naar de keten voor kwetsbare ouderen in Rotterdam en de partijen die hierin een rol spelen. De gebrekkige samenhang in het regelen van die overdrachtsmomenten tussen verschillende disciplines kwam hiermee helder aan het licht. De aanbieders omarmden de conclusies uit de regioanalyse, de professionals in het veld voelden zich gezien en wilden heel graag aan de slag om kwaliteitsverbetering te komen.

De basis voor een betere samenhang wordt gelegd met het smeden van een bestuurlijke coalitie waarvan naast ConForte en SRZ ook huisartsen, de gemeente Rotterdam, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het zorgkantoor deel uitmaken. Met die coalitie worden bestuurders over de domeinen heen met elkaar verbonden. Ook is een programmamanager aangenomen en zijn drie projecten benoemd: eerstelijnsverblijf, een meldpunt coördinatie en beddenproblematiek. Daarnaast lijkt advanced care planning een van de hoofdthema’s te worden. Kwetsbare ouderen zullen de gevolgen van de samenwerking gaan merken op het moment van de overdrachtsmomenten. Dit kan zich uiten in kortere wachttijden of in niet nog vijf dagen in een ziekenhuisbed moeten liggen als het met hulp prima thuis kan, maar ook in adequate hospicezorg en in vroegsignalering en samenwerking tussen huisarts en wijkverpleging.

Lees meer in het interview met Inge Schonagen, directeur van ConForte en Belianne de Kock-Versluis, programmamanager.

Blijf op de hoogte!


of bekijk de meest recente nieuwsbrief
ZorgImpuls

krachtige partner voor regionale en wijkgerichte zorg

Schiedamsedijk 41a 3011 ED  ROTTERDAM KvK nummer: 24354313

010 - 24 10 222