header-afbeelding

Integrale geboortezorg: keuzes, organisatie en bekostiging

27 september 2017

Ruim 25 verloskundigen uit Rotterdam en omstreken hebben op 11 september kennis opgedaan over de keuzes en mogelijkheden op weg naar integrale geboortezorg. Een actueel thema dat zowel landelijk als in de regio veel vragen en gespreksstof oplevert.

De bijeenkomst werd georganiseerd door ZorgImpuls in samenwerking met OptiMedis.

Afwegingen en keuzes voor samenwerking

In het traject naar een integrale geboortezorgorganisatie en integrale bekostiging zijn meerdere afwegingen en keuzes mogelijk als het gaat om samenwerken. Jurriaan Pröpper en Jan Willem van den Berkhof van OptiMedis namen de verloskundigen hierin mee. Vanuit de gedachte: “Als je niet mee verandert, wordt het voor je veranderd”. Belangrijke vragen die de revue passeerden, waren:

  • Waarom zouden zorgverleners integrale bekostiging willen en onder welke voorwaarden?
  • Waar bestaat een integraal tarief uit en hoe bereken je dat dan?
  • Welke insteek kun je kiezen bij de verdeling en besteding van integrale tarieven?
  • Welke uitgangspunten hanteer je als je een geboortezorgorganisatie wilt oprichten? Wat zijn dan de hoofdactiviteiten van zo’n organisatie?

Aan de hand van praktijksituaties werd hier uitvoerig uitleg over gegeven, waarbij een levendige discussie werd gevoerd. Toegelicht werd dat integrale geboortezorg kan leiden tot betere, waardevollere, prettigere zorg en dat het kansen biedt om in gezamenlijkheid zelf financiële ruimte te krijgen en benutten. Uit de presentatie en de discussie werd duidelijk dat er wel degelijk keuzemogelijkheden zijn als het gaat om het realiseren van een geboortezorgorganisatie en bij de verdeling en besteding van integrale tarieven. Leidraad daarbij is dat structuur en vorm steeds volgen uit de gezamenlijke ambitie en inhoud.

Waardering

Uit de reacties blijkt dat de bijeenkomst door veel verloskundigen is gewaardeerd: “Ik heb niet eerder zo’n duidelijke uitleg gehad, nu begrijp ik het”. “Ik wist eigenlijk niet dat er toch best wat te kiezen valt als het gaat om integraal samenwerken”. “Bij mij heeft deze informatie wat van de angst voor al deze ontwikkelingen weggenomen”. “Heel prettig om van gedachten te kunnen wisselen, ervaringen en kennis te delen met collega-verloskundigen, die we niet zo vaak zien”. ZorgImpuls is blij met deze feedback en zal zich de komende tijd verder inzetten om de weg naar integrale geboortezorg te verduidelijken.

Meer weten? Neem contact op met Annelies de Vries

Blijf op de hoogte!


of bekijk de meest recente nieuwsbrief
ZorgImpuls

krachtige partner voor regionale en wijkgerichte zorg

Schiedamsedijk 41a 3011 ED  ROTTERDAM KvK nummer: 24354313

010 - 24 10 222