header-afbeelding

HOED Nieuwerkerk aan de slag met patiëntenparticipatie

4 juni 2018

Patiënten betrekken bij vernieuwing en verbetering van zorg vergroot de kans van slagen. Maar hoe realiseer je dat? Huisartsen onder één dak (HOED) Nieuwerkerk aan den IJssel startte onlangs een traject met ZorgImpuls om te komen tot een visie en koers voor patiëntenparticipatie.

Vorm volgt visie

HOED Nieuwerkerk had vorig jaar een cliëntenraad samengesteld, maar wilde het hoe en wat beter op het netvlies krijgen. De vraag was dan ook: wat wil HOED zelf? Welke rol heeft de cliëntenraad binnen de HOED? Wat kunnen de HOED en cliëntenraad van elkaar verwachten?
We zijn praktisch met elkaar aan de slag gegaan om de visie en koersbepaling uitwerking te geven. Het werd duidelijk dat een cliëntenraad toegevoegde waarde moet hebben, inzicht moet geven in de blinde vlekken in de praktijk en moet dienen als klankbord. Het belangrijkste doel vond men de verbinding met de achterban, in dit geval alle patiënten. Dit alles werd besproken tijdens een vruchtbare avondbijeenkomst, waarbij HOED instrumenten heeft gekregen om direct aan de slag te kunnen. De cliëntenraad koppelde terug: “We vinden het heel prettig om zo met elkaar in gesprek te zijn”.

Patiëntparticipatie straks verplicht?

ZorgImpuls heeft HOED Nieuwerkerk aan den IJssel met veel plezier ondersteund als procesbegeleider in het traject naar patiëntenparticipatie. De HOED gaat de komende tijd, in samenwerking met de cliëntenraad, aan de slag met het uitwerken van een plan van aanpak en bijbehorende acties.

Bent u ook al voorbereid? We zien dat de wetgeving verandert. Het wordt steeds belangrijker gevonden om aansluiting te houden met patiënten en hun omgeving. In december 2017 is een nieuw wetsvoorstel ingediend waarin een cliëntenraad verplicht wordt voor de eerstelijnszorgorganisaties, ongeacht de rechtsvorm. Hoewel het gaat om een wetsvoorstel is het verstandig om de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Meer weten? Neem contact op met Anne-Fleur Klandermans

Blijf op de hoogte!


of bekijk de meest recente nieuwsbrief
ZorgImpuls

krachtige partner voor regionale en wijkgerichte zorg

Schiedamsedijk 41a 3011 ED  ROTTERDAM KvK nummer: 24354313

010 - 24 10 222