header-afbeelding
Nieuws

Gezond010: elke Rotterdammer een stap dichter bij een gezonde leefstijl

16 december 2019

Tijdens een energieke ontbijtsessie op woensdag 11 december is Gezond010: het akkoord gepresenteerd. Gezond en vitaal Rotterdam krijgt hiermee een nieuwe impuls. Wethouder Sven de Langen presenteerde samen met meer dan 80 partners, waaronder ZorgImpuls, de ambitie: gezonde en vitale Rotterdammers passend bij hun situatie en vermogen.

Een greep uit de cijfers: een ongezonde leefstijl (roken, ongezonde voeding, onvoldoende bewegen en alcoholgebruik) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste veroorzaker van ziekte. Roken is hiervan de belangrijkste oorzaak. Ruim 1 op de 4 Rotterdamse volwassenen rookt. De helft van de volwassenen en een kwart van de kinderen in Rotterdam is te zwaar. Het aantal Rotterdammers met depressieve klachten blijft toenemen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Weten wat werkt, inzicht krijgen in effect en impact om middelen effectief in te zetten en resultaat te bereiken. Wetenschappelijke onderbouwing is een belangrijk onderdeel van het akkoord. Juist omdat zoveel thema’s direct en indirect van invloed zijn op onze gezondheid, bijvoorbeeld armoede, opleiding, stress, woonomgeving. Want gezondheid gaat over meer dan ‘niet ziek zijn’, het gaat ook over hoe men zich voelt om zo gezonde keuzes te kunnen maken.

Preventieakkoord als inspiratiebron

Geïnspireerd op het Nationaal Preventieakkoord, waar roken, overgewicht en alcohol centraal staan, heeft Rotterdam dit samen met meer dan 80 partners verder uitgewerkt in Gezond010: het akkoord. Gezond 010: het akkoord gaat over vier sporen: een gezonde omgeving, een wijkpreventieketen, een gezonde basis en de houding en vaardigheden van Rotterdammers. Via deze wegen willen we Rotterdammers een stap dichter bij een gezonde leefstijl brengen. 

Netwerk Gezond010 met ruim 80 partners

De uitdagingen waar Rotterdam voor staat, zijn groot. De afgelopen jaren lieten zien dat de samenwerking tussen bedrijfsleven, non-profit organisaties en gemeente succesvol is. We bouwen voort op die gemeenschappelijke inzet, want door de krachten te bundelen moet het verschil gemaakt worden. Met meer dan 80 actieve partners is er de slagkracht om de stad letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen.

Fotografie: Jan van der Ploeg

 

Meer weten? Neem contact op met Matine van Schie