header-afbeelding
Nieuws

Digitale huisartsenpost (HAP) Rijnmond open voor consulten op afstand

28 april 2020

De corona-crisis vraagt om snelle actie en versneld veranderen in de zorg. Die snelle actie werd ook ondernomen bij het inrichten en organiseren van de digitale huisartsenpost Rijnmond. Ruim 1 miljoen mensen in de regio Rijnmond kunnen nu elke avond en in het weekend hun spoedeisende zorgvragen ook digitaal stellen aan Huisartsenposten Rijnmond.

Huisartsen voeren chatgesprekken met patiënten uit de regio die met spoed zorg nodig hebben. Hierbij is het mogelijk voor patiënten om foto’s te delen en te videobellen. De huisartsen reageren meestal binnen 30 minuten via de chat. De digitale huisartsenpost Rijnmond opende half april en sindsdien zijn er 740 consulten geweest.

Veilig werken zonder fysiek contact

“Wij zijn erg verheugd dit nu ook aan patiënten in onze regio te kunnen aanbieden”, aldus Heidi van den Brink, Raad van Bestuur Huisartsenposten Rijnmond. “Het idee om digitale consulten aan patiënten aan te bieden lag er al eerder. De implementatie hiervan is nu versneld zodat we in deze drukke tijden ook consulten zonder fysiek contact kunnen afhandelen. Hiermee ondersteunen we triagisten en kunnen huisartsen veilig werken”, vertelt Van den Brink. Doel van de digitale huisartsenpost is de spoedeisende zorg in de avond, nacht en weekenduren op een veilige manier op afstand te blijven garanderen. Via de digitale huisartsenpost krijgen patiënten locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor spoedvragen over bijvoorbeeld wonden, oogklachten en huidinfecties.

Digitale triage voor patiënten

Patiënten hebben via de digitale huisartsenpost toegang tot een digitale triage. Indien de triage hier aanleiding toe geeft, kan de patiënt een digitaal consult voorbereiden door bijvoorbeeld een foto of video toe te voegen. De vragen per behandelgebied zijn samengesteld en opgebouwd conform NHG-richtlijnen en NTS-standaarden. Na het consult komt er automatisch een bericht met samenvatting van het consult naar de eigen huisarts toe. Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies om naar een spoedlijn te bellen of om langs te komen op de HAP/SEH.

Niet alleen mooi in coronatijden

De Rotterdamse huisarts Maarten Timmers is blij met de dienst: “Met deze digitale huisartsenpost kunnen huisartsen vanaf elke werkplek dienst doen voor de huisartsenpost, ook thuis. Dit is niet alleen mooi in coronatijden, maar ook fijn in de gewone zorgtijden. Voor de patiënt is de winst dat ze niet langs hoeven te komen op de post als dat niet noodzakelijk is.”

Vanuit ZorgImpuls ondersteunde adviseur Tanja Swinkels het projectteam en ze droeg bij aan de uitrol en implementatie van het systeem.

De openingstijden van de digitale huisartsenpost voor Huisartsenposten Rijnmond zijn van 17.00 – 21.30 uur ’s avonds en in het weekend van 08.00 tot 21.30 uur.

Bron:  https://www.huisartsenpostenrijnmond.nl/digihap

Meer weten? Neem contact op met Tanja Swinkels