U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft ingeschreven via onze website.
Heeft u een vraag aan de redactie of wilt u nieuws aandragen? Mail ons
Niet langer geïnteresseerd? Uitschrijven. Is de inhoud niet goed leesbaar? Online bekijken
 

Met dit digitale jaarbericht doet ZorgImpuls een greep uit de vele projecten en initiatieven die bijdragen aan zinnige en betaalbare zorg in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Zuidplas, Lansingerland en Barendrecht. Het verheugt ons dat we wederom kunnen terugblikken op een productief jaar, dat we in nauwe samenwerking met verschillende partijen hebben gerealiseerd. In onderstaande artikelen leest u zowel over de inhoudelijke projecten als de ervaringen van onze samenwerkingspartners en adviseurs. Ook de komende jaren spant ZorgImpuls zich in om, samen met eerstelijnszorgprofessionals en anderen, een positieve bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling van de gezondheidszorg in de regio.

Samenwerking gemeente, zorgverzekeraars en eerste lijn

Gemeente Rotterdam zet zich, met zowel Achmea als VGZ, in om de gezondheid van Rotterdammers te verbeteren en oplopende zorgkosten terug te dringen. ZorgImpuls ondersteunt en adviseert bij de hiertoe gesloten convenanten, waarbij invulling wordt gegeven aan de veranderingen in het zorgstelsel. Onder meer gezondheidsproblemen die samenhangen met overgewicht, sociaal isolement en schulden worden aangepakt door de samenwerking tussen professionals in zorg en welzijn op wijkniveau te versterken.

Lees meer

Integrale geboortezorg

De beweging naar integrale geboortezorg in de regio Rijnmond wordt steeds concreter. Partijen nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de hele geboorteketen en gaan intensiever samenwerken om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren. ZorgImpuls is nauw betrokken bij dit proces en biedt strategisch advies en praktische begeleiding bij het vormen van samenwerkingsverbanden.

Lees meer

Toekomstbestendige ouderenzorg

Uit de bevolkingsprognose blijkt dat in Rotterdam tot 2040 het aantal kwetsbare ouderen van 65 jaar en ouder met 50% toeneemt. Daarnaast verandert de zorgvraag, doordat ouderen langer thuis blijven wonen. ZorgImpuls heeft in 2014 diverse bijeenkomsten begeleid, waarin de eerste lijn en aanbieders van verpleging en verzorging (V&V) met elkaar in gesprek gingen over een gezamenlijke visie en aanpak gericht op kwetsbare ouderen. Als onderdeel van de samenwerking is een regionale overeenkomst gesloten over de consultatie van de specialist ouderengeneeskunde door huisartsen. Daarnaast heeft ZorgImpuls de ROS-Wijkscan Ouderenzorg in de regio geïntroduceerd.

Lees meer

Veilige medicatieoverdracht in regio Rijnmond

Vertegenwoordigers uit de eerstelijnszorg, ziekenhuizen en belangenbehartigers van zorgvragers in de regio Rijnmond hebben onder begeleiding van ZorgImpuls gewerkt aan de uitwerking van de landelijke richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’. De richtlijn, die sinds 2011 voor alle zorgaanbieders geldt, heeft tot doel de overdracht van medicatiegegevens te verbeteren en de patiëntveiligheid te vergroten. In december 2014 is het convenant medicatieoverdracht regio Rijnmond getekend.

Lees meer

Jongeren op Gezond Gewicht in Rotterdam

Op initiatief van gemeente Rotterdam hebben diverse ketenpartners de handen ineen geslagen om overgewicht onder de jeugd van 0-18 jaar terug te dringen. Met de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) heeft de gemeente onder meer verbinding gelegd tussen preventie en zorg en samenwerking gezocht met kennisinstellingen, scholen, bedrijven en sportverenigingen. Onder begeleiding van ZorgImpuls zijn partijen met elkaar verbonden, plannen opgesteld en voorbereidingen getroffen voor de implementatie in pilotwijken.

Lees meer

Organisatiekracht in de wijk

Effectieve samenwerking tussen zorgprofessionals in de wijk vraagt om een zekere mate van organisatie. Er is altijd een ‘infrastructuur’ nodig, of het nu gaat om thema’s als palliatieve zorg, sport en bewegen of over samenwerking met de tweede lijn of het wijkteam. ZorgImpuls ondersteunt bij realisatie hiervan. Afhankelijk van de gewenste samenhang en vorm per wijk kan dat bijvoorbeeld een gezondheidscentrum, een multidisciplinair overleg of een netwerk zijn. Tevens adviseert ZorgImpuls over koersbepaling en visieontwikkeling.

Lees meer

Zorgverleners GGZ bundelen krachten

Het nieuwe GGZ-stelsel trad in 2014 in werking en vanaf 2015 is de transitie van de jeugd-GGZ een feit. Om in te spelen op de veranderingen, heeft een groep vrijgevestigde GGZ-praktijken in 2014 de krachten gebundeld onder begeleiding van ZorgImpuls. De vrijgevestigde GGZ-praktijken hebben de coöperatie Aleanza opgericht en een groep vrijgevestigde jeugd-GGZ-aanbieders maakte de opmaat naar een platform. Verschillende ketenpartners in de regio gaven vorm en inhoud aan hun samenwerking aan de hand van een raamovereenkomst.

Lees meer